Project BiCoNet

Het doel van project BiCoNet is het versterken van de innovatiecapaciteit en duurzaamheid van de bedrijven in het projectgebied om bedrijven hiermee te “vergoenen”. Samen met de projectpartners worden daadwerkelijk toepasbare en duurzame businessmodellen ontwikkeld die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (KI) voor de optimalisatie van de waardeketen. Deze duurzame businessmodellen worden dusdanig ontwikkeld dat deze overdraagbaar en toepasbaar zijn in mkb-bedrijven die zich nog weinig of niet met duurzaamheid bezighouden. Op die manier kan het mkb binnen hun bestaande bedrijfsmodellen de eerste stappen naar meer duurzaamheid zetten.

Om de businessmodellen efficiënt te optimaliseren is er gekozen voor een modulaire aanpak. De modulaire aanpak zorgt ervoor dat niet de hele bedrijfsvoering van een mkb-bedrijf radicaal aangepast hoeft te worden. Afzonderlijke onderdelen van een bestaande businessmodellen worden op modulaire wijze door duurzame businessmodellen vervangen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan afzonderlijke fases in een productieproces waarin met behulp van KI energie efficiënter wordt gebruikt.

De duurzame businessmodellen oftewel modules worden samen met partnerbedrijven ontwikkeld. Deze modules worden vervolgens op tenminste acht andere bedrijven overgedragen om de toepasbaarheid en de overdraagbaarheid van de ontwikkelde oplossingen te laten zien en de modules in deze toepassingen verder te ontwikkelen.

BiCoNet is in de eerste plaats gericht op mkb-bedrijven die hun bedrijfsactiviteiten op een duurzamere manier willen gaan uitvoeren. Daarbij gaat het vooral om het verbeteren van de CO2 footprint van een product.

In het algemeen wordt voor de optimalisatie van businessmodellen op basis van KI gekeken naar het aspect recycling, bijdragen aan de circulaire economie, duurzame productie, duurzame groene logistiek en duurzame financiering.

Door de implementatie van duurzaamheidsmodules zal het mkb geleidelijk stappen zetten naar verduurzamen van businessmodellen. De modulaire aanpak zorgt voor een groter draagvlak binnen het mkb. Daarmee wordt het omdenken van bedrijven bewerkstelligt en de regio “groener”.

Het BiCoNet project werkt samen met partners als Moduco GmbH, Vepa the furniture factory, Hanzehogeschool Groningen, Genossenschaftsverband Weser-Ems, Alfa-college/Rijnland Instituut, IT Hub, Grafschafter Volkbank eG en Stichting Grondstoffen Collectief Nederland.

Het binationale partnerschap van vier onderwijsinstellingen en vijf mkb-projectpartners, ondersteund door een projectbudget van 6,9 miljoen euro, onderstreept de inzet van BiCoNet om duurzaamheid en AI te koppelen. Het project betrekt 8 mkb-bedrijven via proefprojecten om de toepasbaarheid en overdraagbaarheid van de modules te laten zien. Verder worden informatiebijeenkomsten georganiseerd om het gebruik van AI voor duurzaamheid te delen met meer dan 1.000 bedrijven, waardoor de regionale en grensoverstijgende samenwerking voor bedrijven wordt versterkt.

Interreg VI-programma

Project BiCoNet wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt met 6,9 miljoen euro medegefinancierd door de Europese Unie, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken (EZK), MWIKE NRW en MB Niedersachsen, alsmede de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Voordeel

Het voordeel voor mkb-bedrijven is directe toegang tot de juiste kennis met een team van experts (ICT, New Business, Duurzaamheid, Subsidie) om gezamenlijk bedrijfsprocessen te optimaliseren met als doel het creëren van duurzame waardecreatie voor nu en de toekomst.

  • snelle doorloop van het proces door deelname project,
  • toegang tot de juiste kennis en expertise,
  • consultancy en advies,
  • duurzame waardecreatie
  • modulaire aanpak.

Partners